Ny lektion i sockrets framfart

Jag var på läkarbesök i går. Långtidssockret låg kvar på en för hög nivå, så vi började prata om vad jag åt och drack. Stolt berättade jag att jag numera enbart drack FUN, kaffe och vin. Tänkte väl arr nu gör jag rätt.

”Vad har du i kaffet” frågade läkaren.

Om möjligt än stoltare så sa jag ”enbart två bitar suketter”. Då sken läkaren upp och sa: ”Där har vi nog en del av problemen”. Och så berättade han att de konstgjorda sötningsmedlen mycket väl kan vara orsaken till att det inte händer något på diabetesfronten. Jag minns inte exakt vad han sa, men det gick ut på ungefär att de konstgjorda sötningsmedlen retar kroppen till att tro att det är socker. Och med det skapar kroppen förutsättningar för att ta hand om detta. Med följd att blodsockret blir alldeles för högt.

Så reklamen, FUN – den utan socker, stämmer säkert rent fysiskt. Men i min kropp har den då troligtvis samma verkan som om jag skulle dricka läsk. På samma sätt har suketter den effekten i kaffet. Det vill säga, jag kunde troligtvis lika gärna lagt i två sockerbitar, som att jag lägger i två bitar suketter. Just nu provar jag en kopp kaffe utan suketter. Det är inte gott. Men det blir förbaske mig att vänja mig vid detta.

Det här beskedet från läkaren innebär att det är dags att sätta sig i skolbänken igen. Tidigare har jag väl slarvat lite. Någon god potatis och slunkit ner, liksom pastan till köttfärssåsen. För att inte säga lasagneplattorna till den där oerhört goda Lasagnen vi beställde på en restaurang i Itzehoe, Tyskland.

Från och med nu ska jag läsa på om näringslära, så att jag själv vet vad som ingår i min mat, och hur den eventuellt kan påverka min diabetes. Du läser om det här och på min matblogg, GodMatVarjeDag.